2022: Sel aastal mereäärseid lõkkeid süüdates mõeldi neile, kes vabaduse eest on oma elu ohverdanud

2022. aasta 27. augustil süttisid taas lõkked Eesti, Soome, Läti, Leedu ja teiste läänemeremaade randades. Sel aastal tähistati rannaäärsete lõkete süütamisega mitte ainult vabadust ja ühtsust, vaid ka vastuseisu ühe naaberriigi agressioonile Euroopas ja avaldati toetust Ukrainas vabaduse eest võitlejatele.

Muinastulede öö eestvedaja Mairold Vaik: “Ajalooliselt on Läänemeri olnud rahvaste ühendaja ja täna oleme me ühtsemad kui kunagi varem – oma toetuses Ukrainale, oma väärtustes, oma meelekindluses. Oleme mõtetes miljonite ukrainlastega, kes on sunnitud kodust põgenema ning kes võitlevad täna oma iseseisvuse ja Euroopale oluliste väärtuste eest. Läänemere randades tulede kett on täiendav sümboolne kinnitus nii ukrainlastele kui kogu maailmale, et me oleme ühtsed.”

Muinastulede öö tulede ketiga kutsuti ühinema kõiki Läänemere maid. Tulede ketis oodati osalema igas suuruses mere- ja jõeäärsed lõkkeseltskondi, nii  suuremaid kui väiksemaid.

Mairold Vaik: “Tulede süütamise traditsioon augusti viimasel laupäeval lähtub keskaegsetest lõketest, mis süüdati rannikul ohuteadete edastamiseks ja laevadele ohutu kodutee näitamiseks. Süütame mereäärsed lõkked, et vaikselt anda üksteisele sümboolselt märku: me hoiame kokku ja saadame positiivseid mõtteid ja lootusi üle maa ja vee.”

Mereäärsed lõkked süüdati sel aastal 27. augusti päikseloojangul, et mööda randu ja kaldaid moodustuks tuledest kett.

Oma lõkke asukohta, häid mõtted ja fotosid sai märkida veebikaardile muinastuled.ee.

Kaardil on nähtaval ka kõigi teiste sinna märgitud soovid, lõkete asukohad ja fotod.

 

MTÜ Tuleranda meeskond

Kontaktisik:

Mairold Vaik

+372 5219785

info[ät]tuled.ee

Muinastulede öö eestvedaja